Vänersborgs rugbyhistoria

maj 28, 2024 14:05:11 Lars-Göran Lindmark

Kvällen den 16/5 samlades flera entusiaster för att höra på Johnny Hector som berättade om klubben och hur den bildades och de eskapader som varit under alla år. Att klubben lyckades är otvivelaktigt, då flera av klubben lag blivit SM vinnare.

Vänersborgs Rugbyklubb startade som en sektion i IFK Vänersborg 1970 och de kom in i en fungerande organisation, vilket underlättade starten av föreningen. Först 1986 blev det en egen klubb. Grundaren/initiativtagaren var Wieslaw Buczynski som kom till Vänersborg som gymnastiklärare och eftersom han hade förflutet som tränare i Malmö och landslagsspelare i Polen, så föll det sig naturligt att han skulle få igång en Rugbyklubb i Vänersborg. Som den entusiast han var så ”tjötade” han in sig i en sektion i IFK Vänersborg, detta för att få en trygghet i en redan existerande förening. När han under resan med mycket arbete för att få till ett lag, så letade han ungdomar som var en naturlig rekryteringsbas. Dessa ungdomar träffade han varje dag som lärare på Huvudnässkolan. Därutöver fick han till en styrelse med Gunnar ”Johan” Johansson vars far hade CV Carlssons tryckeri. Detta var starten på nuvarande Vänersborgs Rugby Klubb.

Efter de första åren, (första SM-guldet för seniorer erövrades 1971) som präglades av ett evigt arbeta med att hitta nya spelare och få i gång föreningen med ungdomsverksamhet och organisation som passade in i föreningen,så har föreningen växt för varje år och har idag kanske en av Sveriges bästa ungdomsverksamheter i Rugby-Sverige!

Text.Ragnar Lindström
Foto.Dick Fransson

  Tidigare  WI-tidningar