Succé för Bandycafé vid VM i Vänersborg

juli 29, 2022 15:07:35 Janne Åberg

10 FEB 2019 12:52
I samband med att Bandy-VM, både för B-och A-grupperna, som arrangerades
i Vänersborg under tiden 21 januari-2 februari, passade Vänersborgs Idrotts-
historiska Förening (VIHF) på att tisdagen den 29 januari genomföra ett ”Bandycafé”.

Det blev ett härligt snack, med många minnen från respektive karriärer, som passerade revy.

Som ex när ”Bempa” Ericsson berättade om när en ung Jan Svanlund från TV-Sporten frågade varför han valde bandy framför hockey. ”Bempa” var inte svaret skyldig.

– Släng ut en puck och en bandyboll till en katt så får ni se vad den leker med.
”Pinnen” Ramström å andra sida berättade om hur karriären tog rejäl fart i IF Boltic där han spelade tio raka SM-finaler och knep hela 8 guld.
– Curt Einarsson kom in som tränare och lade upp en professionell satsning med mer träning. Vi började i april och de andra lagen i augusti/september. Detta bidrog i sin tur till att Sverige kunde närma sig Ryssland (eller Sovjet som de hette på den tiden).

1981 i Chabarovsk tog Sverige sitt första VM-guld i bandy och det vara mycket tack vare Boltics satsning på kondition och styrka, säger Pinnen.

”Bempa” Ericsson medverkade i åtta VM-turneringar, men fick aldrig något guld.
– Nej, jag var med vid fel tidpunkt, ryssarna (Sovjet) var alldeles för starka under min tid, men jag är nöjd ändå, tog tre SM-guld och för mig är SM-finalen det stora.

”Bempa” och Pinnen” – två bandylegendarer med rätt att berätta.

 Per-Anders ”Nöne” Gustafsson, som under ”Bandy-VM 2019” var överledare för det svenska landslaget, tittade mer på framtiden i svensk bandy.
Hur skall man utveckla spelet för att det skall bi bättre och för att publiken skall komma tillbaka (i Vänersborg har publiksiffrorna sjunkit under de senaste åren)?
Förslag finns på att t ex minska med en utespelare från 10 st till 9 st. Det finns också förslag på att ta bort offside vid utkast från målvakten. Detta diskuterades säker på den ”Bandy-Riksdag” som genomfördes i samband med ”Bandy-VM”.

Särskilt inbjudna vara bandylegendarerna Bernt ”Bempa” Ericsson och Bengt ”Pinnen” Ramström, dessutom fanns de svenska bandylandslagets överledare,Per-Anders ”Nöne” Gustafsson på plats. Som moderator fungerade Bengt ”Isse” Israelsson.

 

Som avslutning på det mycket välbesökta ”Bandycaféet” visades en film, lånad av Lars Tornberg, som handlade om invigningsmatchen under ”Bandy-VM 1979” mellan Sverige och Sovjet den 27 januari på Isstadion i Vänersborg. Sovjet vann matchen med 4–3 och ”Pinnen” Ramström gjorde ett av de svenska målen.


Ett glittrande Bandy-VM 2019

  Tidigare  WI-tidningar