Rune Carlsson kåserade om idrottskarriären

september 21, 2022 19:09:25 Janne Åberg

21 SEP 2022 16:49

Rune Carlsson eller Rune i Vargön som han kallas i samhället. Han
är en mångsysslare, i sin ungdom inte minst inom idrotten.

Rune är uppväxt i Gästorp och efter skolgången började han i ortens järnhandel. Det blev som lite alt i allo mest som springschas och hålla ordning på lagret. Vid ett tillfälle när han var utemed varor till en kund, fick han se några grabbar spela fotboll på en gräsplan. Genast kom
tankarna det vore trevligt att få till ett lag. De tränade och hade trevligt tillsammans.

Tiden gick och tanken kom ”finns det inte några andra lag att spela mot”, det gjorde det inte. På sina varuleveranser turer i närliggande område, passade han på att tala med andra grabbar om de inte kunde samla ihop ett lag. Efter en tid fanns det fyra lag och det blev en lite serie.
Vid ett senare tillfälle när Rune var ute på sin cykel, fick han syn på några som hoppade höjdhopp, det såg roligt ut. Vad gör en grabb med ambitioner och myror i byxorna, vi startar en friidrottsförening.
Det blev höjd- och längdhopp, även kastgrenar fanns med i föreningen.
Men med spring i benen, så kom även löpgrenar med olika längder med i föreningens aktiviteter, löpning passade honom bra, för han höll på med orientering också.
Alla dessa aktiviteter var Rune med att skapa.

Tiden gick och Rune fick anställning i Vargöns Järnhandel, där han arbetade 5 år. Vid ett tillfälle kom Vargöns överkonstapel in affären för att köpa ammunition till Vargön Pistolskytteklubb.
Denna förening var relativt nystartad. Rune som fått smak på skytte i sin militärtjänst kommit i kontakt med pistolskytte, vilket blivit ett intresse för honom. Framåt som Rune var frågade han var de höll till. Det var på mjölkberget, där Ronnum Gård hade sina kor och mjölkplats.

Efter stängningen av affären var Rune snabbt på plats, ”jag vill vara med i föreningen jag kan skjuta”. Det var starten på en lång karriär med pistolskytte, som håller i sig ännu. Rune blev en bra skytt ”strax under svenska eliten” med många meriter. Han var med och arrangerade något som kallas ”Vargjakten”, som fortfarande finns i klubben program.
Denna tävling har Rune varit ansvarig för ca 40 tal år.
Vid en ”jag tror det var SM skytte” hade det gått väldigt bra för Rune. Han kvalificerade sig för att gå vidare flera nivåer och till slut stod han i finalen. Han hade känt sig lugn och stabil hela vägen. Nu var det dags för finalskytte, han fick skyttefrossa, han skakade och kunde inte
på villkors vis hålla pistolen still. Han blev sist, men det blev ett pris i alla fall ett paket skott, så han kunde träna mer. Han var även med och spelade fotboll och bandy Wargöns SK.

En del episoder berättades också som drog ner skratt.
Om några månader fyller Rune 89 år.

 

Lite av prissamlingen.

Text och bild Ragnar Lindström

  Tidigare  WI-tidningar