Idrottscafé om precisionsorientering

juli 29, 2022 15:07:49 Janne Åberg

08 APR 2018 11:54
Den skara åhörare som samlats fick stifta bekantskap med den speciella form av orientering som kallas PreO (precisionsorientering) genom en av dagens mest framgångsrika utövare, dubble världsmästaren Mikael Johansson och om hans väg till en ny sport.

Mikael, vänersborgare och mångårig medlem i Vänersborgs Skidklubb, kom redan i unga år i kontakt med vanlig orientering. Han hann med att delta i 10-milaorientering för stafettlag och flera Vasalopp på skidor, innan olyckan var framme 2007 i just Vasaloppsspåret. Missförstånd vid omkörning i en utförsbacke ledde till en vurpa, en svår bäckenskada och ambulansfärd till Mora lasarett. Därifrån gick resan vidare till Sahlgrenska för operation och lagning av skadan, senare till Uddevalla och många månaders träning och rehabilitering. Den tiden har Mikael också skildrat i en bok som fått titeln “Ur spår”.

Även under rehabtiden var Mikael fortsatt engagerad i föreningsarbete och olika arrangemang. Redan tidigare hade han intresserat sig för den tekniska sidan av orientering, kartor och banläggning och då kom tankarna på precisionsorientering eftersom löpning inte längre var aktuellt.

Första gången Mikael testade att tävla i PreO skedde det med hjälp av kryckor, men nu tar han sig fram utan hjälpmedel. Här handlar det ju inte, som i vanlig orientering, om att snabbast möjligt hitta kontrollpunkterna utmed en bana i skogen. I stället ska de tävlande vid stationer längs en stig på avstånd pricka in rätt kontrollpunkt bland flera utsatta. Debuten gav mersmak. Det blev fler tävlingar, först på ett mer blygsamt och lokalt plan, men så småningom kom framgångarna och allt större tävlingar. 2009 hade Mikael kvalificerat sig för landslaget och fick åka till VK i Ungern som en av sex svenska deltagare. Samtliga lyckades ta medalj! Man tävlar i två klasser: paralympisk för deltagare med handikapp eller Openklass, öppen för alla. I sportens tidiga dagar var det flest deltagare med handikapp, men numera är majoriteten tävlande fullt friska. Liksom i vanlig orientering finns också bl a stafett- och nattävlingar.

Efter Ungern blev det fler uppdrag i det framgångsrika svenska landslaget och även fler medaljer, både i lag och individuellt. Men pricken över iet saknades, individuellt VM-guld. När det blev klart att VM 2016 skulle äga rum i Strömstad, bestämde sig Mikael för att där skulle det ske! Målmedveten träning och förberedelser gav dock framgång tidigare än tänkt: 2014 gav först EM-guld i Portugal och sedan VM-guld i Italien. Men drömmen om Strömstad fanns kvar och han nådde målet. Segern på hemmaplan och firandet med familjen på plats blev ett minne för livet.

Vid Kristi himmelsfärdstiden varje år brukar tävling arrangeras i Vänersborg och så sker även i år med Skidstugan som samlingspunkt, berättade Mikael. Där kan alltså intresserade få stifta närmare bekantskap med PreO.

Tack med blommor och applåder till en engagerad föredragshållare avslutade cafékvällen.

Ing-Britt Knutsson

  Tidigare  WI-tidningar