Sammandrag från en artikeln ur häften, ”Vänersborgaren” nr 3/1982,
som utgavs av Sparbanken. Författare Sten-Åke O. Walltin.
Håkan Karlsson, 18 år den 2 maj, och idrottsman – vad säger det er som läsare.
Han bor i Frändefors kan vi fylla på med. Om vi dessutom tillägger att han är blind
och ägnar sig åt simning så kanske det klarnar lite mer?!
Just det – han är en av den här kommunens klart främsta idrottsutövare och en strong PR-man. Han har nått sina största framgångar under den senaste fyra-årsperioden, då han satsade stenhårt på simsporten. Håkan Karlsson har en kort, men synnerligen intensiv och meriterande idrottsmannabana att peka på. Trots att han är innehavare av två världsrekord och har vunnit två individuella OS-medaljer och två dito i lag, så värdesätter han två andra prestationer betydligt högre! Han säger nämligen själv så här: Högre än OS-medaljerna och världsrekorden sätter jag utan minsta tvekan, att jag vann SM tre år i rad i bröstsim (100 meter) och att jag fyra år i rad vunnit klubb-mästerskapet i Simklubben Vänersborg! Kan tyckas konstigt men så är det!
Håkan Karlsson är alltså blind, Redan när han var fem månader gammal upptäckte man att han hade svårartade tumörer i ögonen. Ena ögat fick tas bort redan när han var 1,5 år gammal och ersättas med protes. När sedan det andra ögat, som han enligt mamma Irene såg bra med, blev angripet så fick även det opereras bort. Han var då 3,5 år gammal. Också det ögat ersattes med protes. Han har inget minne av att ha sett. Han accepterade redan tidigt, att situationen var som den var för honom. Han har tagit det mycket bra och alltid varit en underbar grabb, säger oss mamma Irene. Simningen kom Håkan in på när han gick på Tomtebodaskolan i Stockholm. Han började så smått simma och visade ganska snart stor fallenhet för sporten. Det var dock inte förrän han återvände till Frändefors och gick med i Simklubben Vänersborg, som han började satsa på allvar. Det var sommaren 1977. Intresset ökade och jag började träna hårdare och hårdare, säger Håkan. Framgångarna började komma så sakteliga. Det stora genombrottet kom i och med uttagningen till EM 1977 i Poznan i Polen. Där kom Håkan fyra på 100 m bröstsim och sänkte det personliga rekordet med 5-6 sekunder.
Efter ett mellanår 1978 kom det verkliga genombrottet år 1979 och sedan följde OS- framgångar 1980 i Arnhem i Holland där Håkan tog brons på 200 m medley och blev fyra på 100 m fjärilsim. I den senare grenen är Håkan unik. Han är nämligen den ende helt blinde simmare i Sverige som också mellan varven simmar just 100 m fjäril!
REKORDEN OCH MERITLISTAN
Håkan Karlsson har en imponerande rekordlista att peka på: 100 m bröstsim, 25 kort bana: 1.22,60 (världsrekord). Satt vid SM i Borlänge 1981. 100 m bröstsim, 50 m lång bana: 1.26,30 (världsrekord) Satt vid EM i Fulda, Västtyskland 1981. En ryss var 2/10-delar efter när Håkan vann mästerskapet. 200 m bröstsim: 3.04,4 (sv rekord). Satt i Vargön i ”Västgötacupen” 1981. 100 m fjärilsim: 1.27,6 (sv rekord). 200 m medley: 2.59,6 (sv rekord). På medaljsidan: Fem gånger svensk mästare (100 m bröstsim: 1979, 1980 och 1981, 200 m frisim:1981 och 150 m medley: 1980) 10 silvermedaljer vid SM och 10 bronsmedaljer vid SM. NM-guld 1981 på 100 m bröstsim vid tävlingarna på Västmannaöarna, Island.OS-tvåa på 100 m bröstsim, OS-trea på 200 m medley (och OS-fyra på 100 m fjäril) vid tävlingarna i Arnhem, Holland, 1980. Vänersborgs kommun representerad av kommunalrådet Georg Jonasson och kommunfullmäktiges ordförande Hadar Karlsson var tillsammans med Simklubbens ordförande Harry Lund de första att gratulera Håkan efter hans hemkomst till föräldra-hemmet i Frändefors. Det var en trött, men lycklig, OS-medaljör som tog emot och fick berätta om sina bravader i bassängen.
1981 var mitt i särklass bästa år som simmare, betygsätter Håkan själv. Då vann jag det mesta. Även en seger i Frankrike. Så här motiverar han att 1982 blev hans sista år som simmare i tävlingssammanhang.
Jag har så mycket annat att gå in för. Inte minst skolan där jag har 2,5 år kvar. Jag går naturvetenskapliga linjen och det är jobbigt bara det. Sedan anser jag, att jag inte kan komma längre! Jag är mer än nöjd och har många att tacka för mycket. Inte minst alla mina underbara kamrater och ledare i Simklubben Vänersborg med Harry Lundh i spetsen. Utan deras stöd hade jag aldrig kommit så långt och högt som jag gjort. Nog har det varit slitsamma år de senaste för Håkan Karlsson. När han tränade som hårdast så simmade han 30 000 meter i veckan! Det gör runt 155 mil per säsong!!
Håkan var även en av landets allra bästa schackspelare och deltog 1980 i OS (lagtävling). Han spelar också gitarr. Hans stora dröm är att bli sportjournalist.
Håkan genomgick Journalisthögskolan och har arbetat som journalist, dock inte som sportjournalist. Han är även politiskt intresserad och arbetar i dag som förbunds- ordförande för Synskadades Riksförbund. Schack spelar han fortfarande och har tävlat i 9 Schack-OS sedan 1980. Sedan 1992 är Håkan gift med Gunilla och har 3 barn, en son på 22 år, en dotter på 18 år och en son som idag skulle ha varit 11 år men som dog i en hjärntumör vid 3 års ålder. I samband med giftermålet bytte Håkan namn till Thomsson. Familjen bor numera i Tierp.
Sammanställt av Gun Olausson.