Bandycafé 2017

juli 29, 2022 15:07:25 Janne Åberg

19 FEB 2018 11:42
Både bakåt- och framåtblickar blev det när Vänersborgs idrottshistoriska förening tillsammans med IFK Vänersborg arrangerade Bandycafé i arenans entréhall.

Den skara bandyintresserade som samlats fick höra tränaren Ari Halopainen och spelaren Joakim Hedqvist berätta om hur de hamnat i sporten och vilka förhoppningar de har inför året säsong med IFK. För utfrågningen svarade Bengt ”Isse” Israelsson.

 Såväl Ari som Joakim har följt i sina fäders spår in i bandyn. Båda papporna spelade på sin tid bandy på högsta nivå, Aris far i finska och Joakims i svenska landslaget och det blev naturligt för grabbarna att hänga med på träningar i tidiga år. Intressant var att höra att pappa Halopainen varit på väg att spela bandy i Sverige, men det faktum att en liten Ari var på väg fick familjen att bli kvar i Finland. Nu är det Aris son som fortsätter familjens bandytradition.

Aris eget första försök som bandyspelare i Sverige och Katrineholm blev ingen höjdare. Välkomnandet av ”finnjäveln som tränaren välkomnade Ari med” var inte trevligt och besöket blev kortvarigt. Men efter några år hemma i Finland var det dags igen, till en början i Lidköping, därefter i Vänersborg och numera känner han sig som svensk och räknat med att stanna här. Ari har efter den aktiva tiden satsat på en tränarkarriär och nu är det som bekant i IFK Vänersborg han återfinns.

Även Joakim Hedqvist har följt i fotspåren av en framgångsrik bandyspelande pappa och har spelat på högsta nivå i många år. Liksom Ari debuterade han redan som tonåring i Broberg och sedan har det blivit spel i Edsbyn och Bollnäs, innan han hamnade i Vänersborg. En sväng till Ryssland blev det också, men den blev kortvarig. ”Efter tre förluster var pengarna slut”, konstaterade Joakim lite ironiskt. Flera SM-guld finns på meritlistan och såväl Joakim som Ari kan titulera sig världsmästare i bandy.

En annan likhet är att även Joakim siktar mot att få jobba med bandy när spelarkarriären är över och han är snart färdig med den tränarutbildning som nu fordras för denna syssla på elitnivå.

När det gäller den kommande säsongen så handlar det mycket om att få ihop gruppen och laget. Det har varit många spelarbyten de senaste åren och det gäller att få alla att tro på det man gör, vilja utvecklas och jobba för varandra. Ideér som även Joakim instämde i.

Resultaten under försäsongen har varit blandade, men det är inte så viktigt menade de båda IFK-arna. ”Det i serien vi ska vara bra”, menade Ari och målsättningen är slutspel.

Att han valde Vänersborg förklarade han med att han ser potential i laget och att han vill jobba på hög nivå.

Framtidstro fanns alltså hos de båda IFK-arna och de ser fram emot den instundande säsongen.

Såväl Ari som Joakim och kunnige utfrågaren Bengt Israelsson avtackades med applåder av publiken och blommor av VIHF-ordföranden Benny Östh.

 

  Tidigare  WI-tidningar