Fotbollsprästen Mats Löwing

juli 28, 2022 13:07:20 Janne Åberg

Hela hans uppväxt har präglats av tävling, främst mot sin bror. Vem hoppade längst, vem klättrade högst i trädet och vem kastade snöbollen högst på den stora skorstenen. Fotbollen spelar huvudrollen i Mats tävlande numera. Att det blivit så tror han själv beror på att han är född samma vecka Sverige tog VM-silver i fotboll 1958.

Mats har sitt förordnande i Falköpings pastorat. Han berättade att det finns 40 kyrkor, som han varierade sin tjänstgöring i. Familjen Löwing bor i Åsle prästgård. När de bott där i några år, fick familjen en förfrågan, om dom ville köpa prästgården. Om inte skulle den jämnas med marken. Detta på grund av kyrkans sämre ekonomi. Efter lite funderingar bestämde de att köpa fastigheten. Huset var gammalt och i behov av renovering. Det som blev prioritering no 1 var värmesystemet. Den gamla pannan (oljepanna) skulle bytas mot markvärme. En karta över tomten granskades för att inte gräva sönder kablar och rör som låg i marken. I ett av hörnen av tomten var ett kärr, som kallades Helveteskärret. Där var bl.a. lämpligt att lägga en del slang, i vilken man skulle hämta värme. Genast spred det sig på bygden att prästen i Åsle får sin värme från helvetet.

Hans berättarkonst är fantastisk. Det är med stor inlevelse han framför sina eskapader med fotbollen och detta i samklang med sitt ämbete.Mats har nu varit präst ett antal år i församlingen, så han tycker att det går bra att planera sina kyrkliga åtaganden, med sitt fotbollsintresse. Det går med andra ord att lägga gudstjänster, dop och bröllop, så det stämmer med fotbollsmatcherna.

Han spelar i U-laget (utvecklingslaget). Vid ett tillfälle skulle det vara dop och vigsel samma dag. Dessa evenemang skulle vara i olika kyrkor, vilka låg ca fem mil ifrån varann. Dopet var kl.12 och vigseln kl.15, så det skulle inte vara några problem. När dopet var klart, ville de lyckliga föräldrarna till det nydöpta barnet, att prästen skulle följa med hem och dricka kaffe. Mats tackade artigt nej, men efter lite påtryckning följde han med hem till kaffestunden. Mats har svårt att säga nej. Kaffet serverades ute på gräsmattan. De lite större barnen som var med var snart klara med sitt fikande och började sparka boll på gräset. Vid några tillfällen hamnade bollen där Mats satt. En och två gånger sparkade han tillbaka bollen men när den kom en tredje gång, kunde han inte sitta still längre. Han hoppade upp och var med i matchen. För stunden var vigseln glömd men en snabb titt på klockan, oj vad tiden hade gått. En spark som avslutning på matchen blev ingen fullträff. Mats träffade bollen lite för djupt ner med påföljd att han sparkade ner tån i gräsmattan. Följden blev att skosulan lossnade från ovanlädret. Tiden var kort till vigseln, så det var full fart till nästa uppdrag. Han konstaterade att med den fart han körde i hade han inte kommit sist om det varit ett rally.

Väl framme vid kyrkan, där vigseln skulle vara, hade kyrkorådet asfalterat parkeringen. Mats hoppade ur bilen och gick mot kyrkan. Lite längre fram stod två damer. Ett konstigt ljud hördes varje gång han lyfte höger fot. Klafs, klafs. Vad är det som låter? Jo, det var den lösa sulan från den sista sparken från matchen vid dopet som hördes. Damerna tittad förundrat på prästen som jäktade fram. Väl inne i sakristian, där vaktmästaren stod, säger Mats: Har du någon transparent tejp? Tejpen kom fram och lindades runt skon långt fram vid tån. Det ingen tänkte på, var att i kyrkan fanns ingen mjuk matta. Golvet var av blanka stenar. Vid varje sten hördes att prasslande ljud. Alla som satt långt fram kunde inte bara höra ljudet, utan även se vad som orsakade detsamma. Prästen hade tejpat skon.

Mats har spelat 876 matcher för Ekedalens SK. Han har nu blivit 53 år och som han säger: Jag kan vara pappa, till och med farfar till grabbarna jag spelar med.Detta var några av de eskapader som drog ner skrattsalvor under den timma som Mats Löwing kåserade.Den stora publiken ca 100 personer hade kommit för att höra denna berättarglada präst, som entusiasmerar publiken på ett fantastiskt sätt.

  Tidigare  WI-tidningar