Liraveteranerna

juli 28, 2022 13:07:42 Janne Åberg

Anledningen till denna träff var, att i samband med vår mångårige ordförande S Gunnar Petersons begravning så skänkte Liraveteranerna 1000 kr till Idrottsmuseet. Vi ville på detta sätt visa vår tacksamhet mot dessa fantastiska personer i Liraveteranerna och bjuda på kaffe och fralla.

Lira som förening har inte funnits på ca 50 år, men dessa idrottsintresserade män samlas som regel var 14 dag, som en social funktion och minns sin aktiva tid inom i första hand bandy.
Träffen blev välbesökt med 32 personer som hörsammat inbjudan. Det var ett livligt pratande om minnen från svunnen tid. Sven Björnberg berättade om föreningens tillkomst och hur den framskred med resultat och spelade som högst i div. 2. Detta var en fantastisk prestation av ett kvartersgäng, som hade som policy att inte köpa spelare. Det blev till sist ändå några spelare som värvades från andra klubbar.

En och annan händelse berättades också om, exempelvis en match på Öxneredssjön, där S Gunnar Peterson och Rune Ferm skulle hålla ordning så att publiken skötte sig på ett bra sätt. Gunnar och Rune bestämde sig för att ta på sig skridskorna dom hade med. Detta för att lättare hinna med om det inträffade något. Det bar sig inte bättre än att en av stadens alkoholister besökte matchen och man befarade att han kunde bli överförfriskad under matchen. Gunnar åkte fram till honom och pratade med honom. Svaret Gunnar fick var: ”Vad skall ni göra om jag går upp på land?” Gunnar svarade då: ”Jag binder dig på släden som står där borta och drar dig till vågbrytaren nere vid hamnen och längst ut är det en vak och där slänger jag i dig och du får ligga i vattnet i en minut”. Svaret han fick tillbaka var: ”Då hinner jag se andra halvlek också.”

Sven Björnberg berättar om Liras start och hur föreningen byggde upp och drevs med små medel, men ändå lyckades väl. Från museets sida tycker vi att det blev en positiv träff och hoppas att Liraveteranerna tyckte det samma.

  Tidigare  WI-tidningar